Apple Çin'in Uber'ine Yatırım Yapıyor


Apple, en büyük gelir elde ettiği pazarlardan bir tanesi olan Çin'de farklı yatırımlara imza atıyor. Çin'in Uber'i olarak bilinen Didi Chuxing'e yapılan yatırım zincirin son halkası oldu.
Apple'ın elektrikli otomobil üretimine başlayacağına dair iddialar uzun süredir konuşuluyor. Ancak Cupertino merkezli şirket, kendisinden beklenmeyen bir hamle yaparak özel ulaşım servisleri arasındaki mücadeleye dahil oldu.
Çin'in önde gelen özel ulaşım servislerinden Didi Chuxing, son yatırım turu çerçevesinde Apple'dan 1 milyar dolar yatırım aldığını açıkladı. Şirket, dünyanın en kalabalık ülkesinde özel ulaşım servisi pazarının hakimi olmak için Uber ile rekabet ediyor. Apple'ın yatırımıyla birlikte Didi Chuxing, söz konusu mücadelede kendisine önemli bir destekçi kazanmış oldu.
Gazetecilere konuşan Didi Chuxing Başkanı Jean Liu, 20 Nisan tarihinde Apple'ın Cupertino'daki genel merkezinde CEO Tim Cook ile bir araya geldiğini ve bu görüşmenin ardından Apple yatırımının "ışık hızında" gerçekleştiğini belirtti.
Apple, söz konusu yatırımla küçük satın almaların ön plana çıktığı son dönemdeki ticari hamlelerine bir kez daha ara vermiş oldu. iPhone üreticisi, daha önce de 2014'te Beats için 3 milyar dolar ödemişti. Apple'ın, rakipleri Google ve Microsoft'un aksine, özel teknoloji şirketlerinin azınlık hisselerine yatırım yapmaya yanaşmadığı biliniyor.
Didi Chuxing'e yapılan yatırım, Apple CEO'su Tim Cook'a elindeki büyük nakit rezervinden etkin biçimde faydalanma konusunda iyi bir fırsat veriyor. Apple'ın ABD dışında kazandığı parayı ABD'ye getirmeme konusundaki ısrarı göz önüne alındığında Didi Chuxing yatırımının önemi biraz daha artıyor.
Apple Çin'de hizmet şirketi olarak da büyüyebilir

iPhone satışları, geride kalan çeyrekte tarihinde ilk kez düşmüştü. Dolayısıyla Didi Chuxing yatırımı, Apple adına yeni bir büyüme stratejisinin uygulanabileceğini gösteriyor. Cook, son zamanlarda Apple'ın sadece bir donanım üreticisi olmadığını ve aynı zamanda bir "hizmet şirketi" olduğunu sıklıkla vurguluyor. Bir özel ulaşım servisine yapılan yatırım da Cook'un dillendirdiği bu yaklaşımla örtüşüyor.

Apple'ın yatırımına ilişkin bir açıklama yapan Tim Cook, Didi Chuxing'in Çin'deki iOS geliştirici topluluğunda yaşanan inovasyonun somut bir örneği olduğunu dile getirdi. Şirketin ortaya koyduğu iş modelinden ve muhteşem yönetim kadrosundan çok etkilendiklerini belirten Apple CEO'su, Didi Chuxing'e büyüme yolculuğunda destek olmayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.
Apple'ın elektrikli ve sürücüsüz otomobil üretimine başlayacağına dair haberler son zamanlarda sıklıkla konuşuluyor. Bu iddianın gerçekleşmesi durumunda Apple, otomotiv sektörünün geleneksel oyuncularının yanı sıra Tesla, Google ve sürücüsüz otomobil teknolojisine önemli yatırım yapan Uber gibi şirketlerle rakip haline gelecek.

Teknoloji 

Recent

Popular

Comment

Reklam Alanı